BL
OG

Read our
recent news

DİJİTAL PAZARLAMA NEDİR?

            
                
                    

Dijital pazarlama, internet, mobil ve sosyal medya üzerinden kullanıcıları ve müşterileri baz alarak, markaların uyguladığı bir pazarlama deneyimidir. Günümüzde sıkça kullanılan bu pazarlama tekniği kendi içerisinde farklı yöntemlerle uygulanmaktadır. Bütün sektörlerde kullanabileceğiniz, etkili bir pazarlama yöntemidir. Markaların büyümesi, satışlarının artırılmak istemeleri ve bilinirliklerin artması için dijital pazarlama ve dijital pazarlama teknikleri kullanılmaktadır. 

            
    
                    

Dijital Pazarlama Teknikleri Nelerdir? 

                    

1)SEO (Arama Motoru Optimizasyonu): SEO yani arama motoru optimizasyonu, web sitelerinin arama motorlarında daha kolay bir şekilde bulunmasını ve daha çok kullanıcıya erişilmesini sağlayan bir çalışmadır. Sitenin konusuna göre belirlenen anahtar kelimeler doğrultusunda site üzerinde düzenlemeler yaparak arama motorlarına uygun kriterler oluşturmaktır. Ayrıca site içi SEO ve site dışı SEO olarak ikiye ayrılmaktadır. Sadece site içerisinde değil dışarıdan site üzerine yapılacak çalışmalar da sitenin aramalarda bulunmasını kolaylaştıracaktır. 

                   

2)SEM (Arama Motoru Pazarlaması): SEM olarak kısaltılan ve Türkçe karşılığı arama motoru pazarlaması olan dijital pazarlama tekniği, arama motorları üzerinde yapılan reklam çalışmalarıdır. Belirlediğiniz bütçeler doğrultusunda arama motorlarında hedef kitle ve anahtar kelimeler ile reklam verilebilir. Bu sayede daha fazla kullanıcıya erişim sağlamak mümkündür. 

                   

3)Mobil Pazarlama: Mobil pazarlama, günümüzde dijital pazarlama tekniği olarak popülaritesi en çok artmakta olan bir yöntemdir. Mobil kullanıcı sayısının hızla artması ve bu alanda çıkarılan uygulamalar büyük bir pazar oluşturmaktadır. İnternete en çok erişim sağlanılan yerlerden biri olan mobil telefonlarda yapılacak reklam ve pazarlama çalışmaları, kullanıcıya hızlı bir şekilde ulaşmayı sağlayacaktır. 

                   

4)E-Mail Pazarlama: Sanılanın aksine e-mail dönemi bitmedi. Özellikle e-ticaret alanında yapılan satışların belirli bir kısmı e-mail pazarlama sayesinde yapılmaktadır. Dijital pazarlama çalışmalarınızı yürütürken e-mail pazarlama yapmaktan kaçınmazsanız yüksek geri dönüşümler elde edilmesi mümkündür. 

                   

5)İçerik Pazarlama: Blog sayfaları, sosyal medya, video içerikleri ve daha bir sürü içerik çeşidi hızla tüketilmekte üstelik insanlar tarafından daha fazlası istenilmektedir. Arama motorları da artık siteleri indekslerken kullanıcıya en faydalı olan içeriği üst sıralara taşımaktadır. Bu yüzden içerik pazarlama stratejisi iyi belirlenmelidir. 

                   

6)Sosyal Medya: Bir marka ya da ürün en etkili şekilde sosyal medya üzerinden kullanıcıya ulaştırılır. Günümüz kullanıcısı artık ihtiyaçlarını sosyal mecralar üzerinden belirlemekte ve satın alırken de bu alanlarda araştırma yapmaktadır. Dolayısıyla hedef kitleye en uygun sosyal medya uygulamalarının belirleyip o alanda işe koyulmanız size fayda sağlayacaktır. Ayrıca markalaşma yönünde sağlam adımlar atmanıza yardımcı olacaktır. 

                

7)E-Ticaret ve B2B-B2C Pazarlama: Bilindiği gibi e-ticaret temelde ikiye ayrılmaktadır. B2B yani firmalar arası alışveriş, B2C firmaların müşterilere bir şeyler satması. Bu alanda yapacağınız çalışmalar sizin doğrudan alıcıya etki etmenize ve satışa dönüştürmenize fayda sağlayacaktır. Direkt satış odaklı olan bu dijital pazarlama tekniği ülkemizde e-ticaret yapan ve kullanan kişi sayısının artmasıyla etkili bir yöntem haline gelmiştir. 

                
               
                    

Dijital Pazarlamanın Önemi Nedir?

                   

Kendisinden önceki geleneksel pazarlama çeşitlerinden sıyrılarak daha çok veriye dayanması, çevrimiçi kullanıcı sayısının artması ile günümüzde çok önemli bir yere sahiptir. Her ürünün kendi hedef kitlesine en yakın şekilde pazarlamasını yapabilmesi, müşteri ile ikili iletişimin rahatça sağlanabilmesi ve aynı kişiye yeniden pazarlama metotlarının uygulanabilmesi büyük avantaj sağlamaktadır. 

                   

Dijital pazarlamanın önemi her geçen gün artmakta, farklı teknikler geliştirilmekte ve buna bağlı olarak internet kullanıcı sayısı sürekli artış sağlamaktadır. Bu nedenle markalar dijital pazarlama için ayrı bir bütçe ve plan oluşturup bu alanda ilerlemeye özen göstermektedirler. Bir marka sahibi iseniz mutlaka dijital pazarlama alanında bir planınız ve bütçeniz olmalı.